Mungboon project

“ Hoe kunnen we mungbonen verwerken tot hoogwaardige grondstof voor plantaardige toepassingen en telen in Nederland? ''

De foodindustrie is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, met als basis soja of erwten. Het blijkt wel hoe moeilijk het is om deze vleesvervangers aantrekkelijk, smakelijk en gezond genoeg te maken. De mungboon is in potentie een aantrekkelijk eiwitalternatief; het heeft een bovengemiddeld eiwitgehalte, een uitstekende smaak en is niet-allergeen. Echter worden ze verbouwd in Azië en over grote afstanden vervoerd.

Aanpak

Het Foodatelier onderzoekt hoe we mungbonen kunnen verwerken tot een hoogwaardige grondstof voor uiteenlopende soorten plantaardige producten. Tegelijkertijd, onderzoeken we ook of mungbonen in Nederland geteeld kunnen worden. Dit doen wij samen met Trustgreen, Meiland Azewijn, Huuskes en Coöperatieve Zuivelonderneming. Het project richt zich op de hele keten: van de teelt, de eiwitextractie tot aan het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van mungbonen

Meer over het Mungbonen project.