Horecabezoekers na lockdown positiever dan verwacht!

03 juli 2020 /

Goed nieuws voor de horeca! Een peiling onder ruim 60.000 horecaliefhebbers laat zien dat horecaliefhebbers een stuk positiever zijn over een horecabezoek dan een maand geleden. In de peiling wordt onder meer gevraagd naar de frequentie en verwachting van het horecabezoek. De resultaten zijn duidelijk: de behoefte om buitenshuis te genieten van lekker eten en drinken is terug.

buiten-de-deur-lunchen-foodatelierIn de peiling van week 26 – een samenwerking tussen Waar Nederland Eet, Het Foodatelier en Lekker Sociaal Media – geeft 79% van de deelnemers aan een horecagelegenheid te hebben bezocht. In de peiling in week 20, vlak voor de heropening van de horeca op 1 juni, verwachtte 70% van de deelnemers de horeca te gaan bezoeken. Een positief verschil van 9%. Ook de frequentie van het horecabezoek is positiever dan verwacht: terwijl in mei maar liefst 85% van de deelnemers verwachtte de horeca na corona minder vaak te bezoeken, blijkt dat in de praktijk 55% te zijn.

De verschillen zijn opvallend. Uit de open antwoorden in de peiling blijkt duidelijk dat de behoefte om te genieten hierin een grote rol speelt. Op de vraag waarom deelnemers de horeca weer bezochten antwoordden ze onder meer:  ‘Lekker weer genieten’, ‘Ik heb er echt zin in’ en ‘Heerlijk om weer uit eten te kunnen.’

Horecaliefhebber positief over ‘beleving’ restaurants; hygiëneregels blijven belangrijk

Opvallend is ook dat maar liefst 90% van de ondervraagden positief is over de huidige gang van zaken bij de horeca. Ze ervaren het uit eten gaan met de nieuwe regels als rustig en gemoedelijk. Ze vinden de gastvrijheid beter dan voor de coronacrisis. Ze omschrijven de service als gerichter en vriendelijker. Het naleven van de 1,5 meteropstelling blijft voor de gasten een punt van aandacht.

Maaltijdboxen iets minder in trek dan gedacht
Tijdens de coronasluiting deden maaltijdboxen hun intrede bij de horeca. Voor de heropening van 1 juni gaf 91% van de horecabezoekers daar aan ook na 1 juni gebruik van te willen blijven maken. In de peiling van week 26 blijkt dat 48% van hen dat ook daadwerkelijk doet.

De initiatiefnemers van de peiling – Waar Nederland Eet, Het Foodatelier en Lekker Sociaal Media – hopen met het publiceren van de cijfers horecaondernemers meer inzicht te geven in wat zij kunnen verwachten na de versoepeling van de regels, zodat ze goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Bron afbeeldingen: Pexels