Future of retail: Moby Mart

14 maart 2019 /

Moby Mart: een 24/7 high tech, zelfrijdende, mobiele supermarkt die naar je toekomt. Er is geen personeel, er zijn geen wachtrijen én geen kassa’s. Door middel van een app krijg je toegang tot de supermarkt en een digitale shop-assistent, in de vorm van een hologram, begroet je. De Moby Mart luidt een nieuwe tijdperk in voor ‘robo’ retail!

De supermarkt heeft alle dagelijkse producten, denk aan melk, brood, fruit of verse kant-en-klaar maaltijden. Je kan speciale producten ter plekke via de holografische shop-assistent of van tevoren door middel van de app bestellen. De gekozen producten kun je met je telefoon scannen of je zet ze in een ‘slimme’ winkelmand die het aantal producten bijhoudt. Wanneer je de supermarkt verlaat, wordt het bedrag automatisch van je bankrekening afschreven. Deze is gekoppeld aan een app, net als Uber.

Voorraden automatisch bijgevuld
Ingebouwde sensoren ‘waarschuwen’ het magazijn wanneer het tijd is om de winkel bij te vullen. De Moby Mart rijdt zelf naar een magazijn waar de voorraad wordt bijgevuld. Onderling kunnen Moby’s ook elkaars voorraad automatisch bijvullen of producten uitwisselen. Voor kleinere leveringen is het bedrijf bezig met het testen van drones.

Wat is er uniek aan Moby Mart?
De Moby Mart is niet ’s werelds eerste geautomatiseerde supermarkt zonder personeel. In Zweden kennen ze sinds 2016 een soortgelijk concept dat gevestigd is in de stad Viken. Alleen is het niet ‘mobiel’. Locals gebruiken een app om toegang te krijgen, ze scannen de producten die ze willen hebben en vertrekken.

In januari 2018 opende Amazon Go zijn eerste geautomatiseerde winkel voor het publiek in Seattle. Maar deze is alleen open van 7.00 tot 9.00 uur.

Moby Mart meets Shanghai
Een prototype van de Moby Mart is het afgelopen jaar getest in Shanghai. Wel aangedreven door mensen. “In de toekomst zal alleen gebruik gemaakt worden van ‘computer vision’ om de Moby Mart door een stad te navigeren. Vanwege wetgeving rondom de technologie is het alleen de vraag wanneer deze add-on daadwerkelijk in de praktijk kan worden toegepast”, aldus de CTO van Moby’s.

Wanneer zullen we de eerste Moby Mart in Nederland tegen komen?

Bronnen: Moby Mart
Bronnen afbeeldingen: Moby Mart